miercuri, 6 februarie 2008

NVidia cumpără producătorul de procesoare grafice PhysX

NVidia a confirmat preluarea Ageia Technologies, primul producător al aşa-numitelor „procesoare fizice” pentru pasionaţii de jocuri 3D, pentru o sumă care nu a fost dezvăluită.

Ageia Technologies este cunoscută pentru procesorul său grafic PhysX, pretabil sistemelor pe care rulează jocuri foarte populare, precum Gears of War, seria Ghost Recon şi Unreal Tournament 3. Lucrul sub aripa Nvidia va ajuta compania să implementeze PhysX în viitoarele produse, ceea ce ar trebui să însemne o piaţă-ţintă mai mare.

„Atât Ageia, cât şi NVidia împărtăşesc aceeaşi implicare şi pasiune pentru a face experienţa de joc mai dinamică şi mai vie. Prin combinarea tehnologiei PhysX de la Ageia cu arhitecturile GPU de la NVidia îi vom asigura pe jucători şi dezvoltatori de avantajul celor mai realiste efecte de pe piaţă din punct de vedere fizic”, a precizat Marti Miernik, purtător de cuvânt Ageia. În acest moment, PhysX este utilizat în toate cele trei console de generaţie următoare, de pe piaţă: Xbox 360, PlayStation 3 şi Nintendo Wii. Peste 140 de titluri de jocuri din noua generaţie pot fi rulate pe sisteme cu tehnologie PhysX.

Pasul făcut de NVidia va lansa o competiţie cu Intel, care a cumpărat Havok în luna septembrie a anului trecut, deşi procesorul celor de la Havok se adresează mai ales aplicaţiilor profesionale, precum animaţia de înaltă definiţie.