miercuri, 6 februarie 2008

Viruşi pentru telefoanele mobile cu sistem Symbian

Un nou malware detectat de Trend Micro şi denumit SYMBOS_BESELO.A încearcă să se răspândească în lumea telefoanelor mobile prin Bluetooth şi mesaje de tip multimedia (MMS), avertizează specialişti din cadrul companiei.

Deghizat într-un fişier multimedia sau de tip imagine, SYMBOS_BESELO.A utilizează unul dintre următoarele nume pentru a se răspândi printre posesorii de telefoane cu sistem de operare Symbian: beauty.jpg, love.rm, sex.mp3. Deşi aparent fişierele au extensii legitime, în realitate acestea sunt fişiere .sis, tipice pentru malware-ul folosit pentru telefoanele mobile.

După ce utilizatorul neavizat instalează malware-ul .sis, acesta copiază alte fişiere şi mai creează câteva pe telefonul infectat. Ulterior, se foloseşte de telefonul-victimă pentru a se propaga expediind mesaje MMS care conţin malware-ul „deghizat” către alte numere.

SYMBOS_BESELO.A poate afecta telefoanele mobile care folosesc sistemul de operare Symbian/S60 ediţia a doua precum următoarele modele de Nokia: 6600, 6630, 7610, N70, N72. Nu afectează modelele mai noi precum cele din seria E sau N71, N73, N75, N76, N80, N91, N92, N93i, N95 pentru că acestea au la bază Symbian 9.1/S60, ediţia a treia.

Utilizatorii sunt sfătuiţi să nu primească via Bluetooth fişiere nesolicitate de la alte persoane, chiar dacă le cunosc şi, de asemenea, să fie foarte atenţi la deschiderea unor mesaje MMS. Utilizatorii care au instalate pe telefoanele mobile una dintre aplicaţiile Trend Micro Mobile Security 3.0 for Symbian/S60 sau 5.0 for Symbian/S60 sunt protejaţi automat de infectarea cu acest malware.