miercuri, 6 februarie 2008

Un nou design de cip va creste eficienta energetica de 10 ori

Cercetatorii de la MIT au creat un nou design cip care va fi de 10 mai eficient din punct de vedere energetic decat procesoarele utilizate in prezent in dispozitive mobile.


Noul design va fi utilizat in dispozitive portabile precum telefoane mobile, PDA-uri si va putea fi chiar si implantat in dispozitive medicale.
Cheia imbunatatirii eficientei energetice consta in determinarea cipurilor sa functioneze la un voltaj redus, potrivit studentului Joyce Kwong al Departamentului de Inginerie Electrica si Informatica al MIT si membru al echipei care a dezvoltat noul design.


Multe dintre procesoarele mobile actuale opereaza la aproximativ 1 volt, potrivit raportului lui Kwong. Insa noul design al MIT are nevoie de doar 0,3 volti.
"Voltajul este critic", este de parere Jim McGregor, un analist al In-Stat. "Aceste dispozitive handheld sunt solicitate sa faca din ce in ce mai mult. O scadere a voltajului permite cresterea complexitatii siliciului de a gestiona mai multe functii, dar si cresterea duratei de viata a bateriei, o componenta critica in multiple aplicatii".
Raportul lui Kwong sustine ca noul design cip este in faza de proof-of-concept, cercetatorii MIT estimand ca ar putea fi disponibil in aproximativ cinci ani.

Cercetatorii MIT au colaborat la proiect cu o echipa a Texas Instruments Inc. Proiectul a fost finantat in parte de un grant primit din partea US Defense Advanced Research Projects Agency.