vineri, 8 februarie 2008

UE trebuie sa prinda inovatia IT

Universitatile ar trebui sa-si dezvolte relatiile cu industria pentru a se asigura ca munca de cercetare si dezvoltare inovativa in IT va putea fi utilizata in aplicatii comerciale.


Mario Campolargo, unit head al Directorate-General Information Society and Media al Comisiei Europene, a declarat ca statele UE trebuie sa imbunatateasca modul cum incurajeaza si capteaza inovatia IT pentru a ramane competitive in economia bazata pe cunoastere. Avertismentul a fost lansat ca urmare a faptului ca tari precum India si China au inceput sa-si dezvolte propriile abilitati R&D.
"Europa trebuie sa devina mai buna la producerea cunostintelor IT prin cercetare, difuzarea acestora prin intermediul educatiei si aplicarea lor in inovatie si in industrie", a spus Campolargo.


Prin colaborarea cu universitatile, companiile pot utiliza noi tehnologii functionale si astfel sa obtina un avantaj competitiv. In schimb, universitatile vor beneficia de foduri pentru dezvoltarea de proiecte.
De asemenea, guvernele trebuie sa investeasca in construirea de retele de cercetare dedicate intre institutiile din mediul academic pentru sustinerea comunitatilor virtuale si a schimbului de informatii.
Profesorul Richard Scase, autor al cartii Global Remix, care examineaza globalizarea, a spus ca India si China au produs mai multi profesionisti IT foarte bine pregatiti ca rezultat al initiativelor sustinute de guvern.

"Guvernele ar trebui sa incurajeze companiile pentru a lucra in stransa colaborare cu universitatile prin reducere taxelor, astfel incat studentii IT sa aiba o intelegere practica a calitatilor profesionale ale angajatilor cautati de companii", a spus Campolargo.